Jurnalul Annei Frank

images1Am mai terminat de citit o carte care mi-a plăcut foarte mult și pe care, aproape nu mă puteam opri din citit. Este vorba, după cum am spus în titlul postării, despre Jurnalul Annei Frank.

Anne era o adolescentă cu multe vise, speranțe, cu trăiri, avea o fire copilăroasă dar era foarte matură în gândire, lucru care m-a impresionat foarte tare. Îi plăcea foarte mult să scrie, să citească, să învețe și își dorea să ajungă o jurnalistă de renume și o scriitoare importantă, dorințe pe care nu le-a putut pune niciodată în aplicare.

Povestea Annei Frank este povestea a mii de evrei care au fugit din calea germanilor, încercând să scape de persecuțiile antisemite.

Mă apasă mai mult decât pot spune gândul că nu putem să ieșim niciodată, și mi-e foarte teamă că vom fi descoperiţi și apoi împușcaţi. Bineînţeles că asta-i o perspectivă nu prea plăcută.“  28 Septembrie, 1942 (Anne Frank în jurnalul său)

Împreună cu familia ei și cu alți cunoscuți evrei, Anne a stat ascunsă timp de doi ani ( 6 iulie 1942-4 august 1944), de teama deportării în lagăr, în așa-numita Anexă a sediului firmei patronate de tatăl său, în Amsterdamul ocupat de germani.

Când a intrat În Anexă avea doar 13 ani. Jurnalul l-a început anterior, pe 12 iunie 1942( l-a primit cadou de ziua ei)  și l-a ținut pe toată perioada cât a stat în Anexă. La un moment dat ea a devenit conștientă că va reprezenta un document important după ce războiul se va termina.

În 4 august 1944, nu mult după debarcarea aliaților în Normandia, când finalul recluziunii părea foarte aproape, Anne și ceilalți 7 locatari ai imobilului au fost arestați și mai târziu deportați cu ultimul transport spre Auschwitz. Cu excepția tatălui ei,toți vor muri. Anne și sora ei se sting de tifos lagărul Bergen-Belsen în februarie sau martie 1945. Eliberat din lagărul de la Auschwitz, tatăl Annei va publica și va face cunoscut în toată lumea jurnalul ficei sale.

Din 1947 Jurnalul Annei Frank a fost tradus în peste 65 de limbi, şi s-a vândut în întreaga lume în peste 30 de milioane de exemplare.

Era o tânără scriitoare minunată. Era cineva la cei treisprezece ani ai ei. Parcă ai vedea, la viteză mărită, un film cu un făt care capătă brusc chip şi începe să stăpânească lucrurile… dintr-odată, descoperă reflecţia, brusc, face portrete, schiţe de personaje, şi iată lungi întâmplări complicate, povestite atât de frumos, încât par să aibă în spate zeci de ciorne. Şi fără intenţia otrăvită de-a fi interesantă sau  mereu-profundă. Este ea însăşi… Ardoarea, spiritul care o animă  activ, punând mereu lucrurile în mişcare… E ca o surioară pasională a lui Kafka, este fetiţa lui pierdută.“ (Philip ROTH, The Ghost Writer)

48353_23_1376050409

Este o carte extraordinară care merită citită!

 

Anunțuri

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s